MAT & MATLAGNING
Kunskapskrav:
Eleven planerar och tillagar måltider och hanterar andra praktiska uppgifter som förekommer i ett hem genom att använda i huvudsak fungerande/fungerande/väl fungerande tillvägagångssätt. Eleven värderar på ett enkelt/utvecklat/välutvecklat sätt hur arbetsprocessen har påverkat resultatets kvalitet.
Centralt innehåll:
Matlagning för olika behov och sammanhang.
Livsmedels egenskaper och användningsområden.
Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.
Skapande av egna måltider, till exempel utifrån säsong och rester.
Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.
Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.
Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.
Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.
NAVIGERING (avsnitt som har lektionsplaneringar)
Introduktion till matlagning
Sidor i boken: Elevbokens sid 98-103, 127.
Hantera mat, utrustning och säkerhet
Sidor i boken Elevbokens sid 104-111, 131.
Förberedelser och metoder
Sidor i boken: Elevboken sid 112-123 (124-126 överkurs), 130.
Olika livsmedel
Sidor i boken: Elevbokens sid 132-173.
Laga soppa
Sidor i boken: Elevbokens sid 114-115, 128-130, 180-181, (137-139).
Laga pannkakor
Sidor i boken: Elevbokens sid 128-130, 116-117, 222-223 (229), (168-169).
Laga potatismos eller potatisgratäng
Sidor i boken: Elevbokens sid 115, 137, 187, 188 eller 189.
Laga vegetariskt - daal
Sidor i boken: 40, 138, 114, 197 (227).
Laga vegetariskt - falafel och tabbouleh
Sidor i boken: Elevbokens sid 196-197.
Laga kött - köttbullar
Sidor i boken: Elevbokens sid 213.
Laga fisk - laxburgare
Sidor i boken: Elevbokens sid 196-197.
Laga kyckling - tom ka gai
Sidor i boken: Elevbokens sid 218, 104-106, 116-117.
Baka pizza
Sidor i boken: Elevbokens sid 192-193, 123-126.
Laga one pot
Sidor i boken: Elevbokens sid
Laga mat på rester/råvaror som håller på att gå ut
Sidor i boken: Elevbokens sid 185-186.
Skapa en måltid - frukost
Sidor i boken: Elevbokens sid 21-23, 75, 79, 168-169, m.fl.
Skapa en måltid - mellis
Sidor i boken: Elevbokens sid