MAT & MATLAGNING

Kunskapskrav: 
Eleven planerar och tillagar måltider och hanterar andra praktiska uppgifter som förekommer i ett hem genom att använda i huvudsak fungerande/fungerande/väl fungerande tillvägagångssätt. Eleven värderar på ett enkelt/utvecklat/välutvecklat sätt hur arbetsprocessen har påverkat resultatets kvalitet.


Centralt innehåll: 

  • Matlagning för olika behov och sammanhang.

  • Livsmedels egenskaper och användningsområden.

  • Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

  • Skapande av egna måltider, till exempel utifrån säsong och rester.

  • Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.

  • Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

  • Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.

  • Hygien och livsmedelssäkerhet i samband med hantering, tillagning och förvaring av livsmedel.

NAVIGERING (avsnitt som har lektionsplaneringar)

Introduktion till matlagning
Sidor i boken: 
Elevbokens sid 98-103, 127.

Hantera mat, utrustning och säkerhet 
Sidor i boken 
Elevbokens sid 104-111, 131.

Förberedelser och metoder
Sidor i boken:
Elevboken sid 112-123 (124-126 överkurs), 130.

Olika livsmedel
Sidor i boken:
Elevbokens sid 132-173.

Laga soppa
Sidor i boken:
Elevbokens sid 114-115, 128-130, 180-181, (137-139).

Laga pannkakor
Sidor i boken:
Elevbokens sid 128-130, 116-117, 222-223 (229), (168-169).

Laga potatismos eller potatisgratäng
Sidor i boken:
Elevbokens sid 115, 137, 187, 188 eller 189.

Laga vegetariskt - daal
Sidor i boken:
40, 138, 114, 197 (227).

Laga vegetariskt - falafel och tabbouleh
Sidor i boken:
Elevbokens sid 196-197.

Laga kött - köttbullar
Sidor i boken:
Elevbokens sid 213.

Laga fisk - laxburgare
Sidor i boken:
Elevbokens sid 196-197.

Laga kyckling - tom ka gai
Sidor i boken:
Elevbokens sid 218, 104-106, 116-117.

Baka pizza
Sidor i boken:
Elevbokens sid 192-193, 123-126.

Laga one pot
Sidor i boken:
Elevbokens sid

Laga mat på rester/råvaror som håller på att gå ut
Sidor i boken:
Elevbokens sid 185-186.

Skapa en måltid - frukost
Sidor i boken:
Elevbokens sid 21-23, 75, 79, 168-169, m.fl.

Skapa en måltid - mellis
Sidor i boken:
Elevbokens sid