Laga soppa

Sidor i boken 
Elevboken sid 114-115, 128-130, 180-181, (137-139).

 

Centralt innehåll

  • Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

  • Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

 

Syfte
Öva på att följa recept, förbereda ingredienser, koka, smaka av, bedöma konsistens.

 

Inför lektionen
Välj en av sopporna från sid 180-181 (utifrån svårighetsgrad, säsong, pris), provlaga den gärna hemma.

Förbered ditt demokök med redskap och livsmedel, så att du kan visa hur de förbereder ingredienserna m.m.

 

Övrigt material (filmer etc.)

 

Arbetsgång - lektionstips (presentera, samtala med eleverna)

Presentera

Läs receptet högt och förklara de olika momenten. Demonstrera några viktiga steg (skala, hacka, välja kastrull och platta, reglera värmen på plattan). Glöm ej att visa mixern/mixerstaven och hur den används.

Gå igenom hur de förbereder allt (mise en place) för att få en smidig matlagning. Påminn om samarbete. 

Gå igenom utvärderingen på sid 130 så att eleverna vet vad de ska svara på efter sin matlagning.

Samtala med eleverna

Vad kan bli tokigt om man gör i fel ordning?

Många elever är lite skeptiska till soppa, tycker inte att det är mättande nog, prata om hur man gör en soppmåltid tillräckligt näringsrik och mättande.

 

Övningar
Laga soppa.

 

Matlagning/recept
Elevbokens sid 180-181.

 

Läxa inför lektionen/efter lektionen
Sidorna i elevboken.

 

Utvärdering/avslutning
Elevbokens sid 130.

 

Kommentar 
Svårt med soppa kan vara att reglera temperaturen på plattan. Soppa ska sjuda och inte stormkoka, annars är det lätt hänt att det blir puré eller gryta av den. Se till att gå igenom detta extra noga.

Påminn eleverna om att hålla snyggt och rent på arbetsbänken. Be dem gärna samla kompost i en bunke. 

Avocado kan vara svårt i ett skolkök med tanke på pris och oberäknelig mognad, samt att det inte är det bästa ur klimatperspektiv, byt gärna ut den mot någon svensk produkt. Kanske en klick crème fraiche eller färskost? Några blad av ett brysselkålhuvud? Ärtskott?

Extra. Visa gärna hur lätt man gör sina egna ärtskott, en färsk, god nyttighet som odlas i ett fönster. En och en halv cm jord i en ren glassburk eller liknande. På jorden lägger du vanliga gula ärtor tätt, häll på vatten så att jorden är genomfuktad- Lägg på ett lock löst och låt stå tills du har fina ärtskott att knipsa loss och lägga på mackan eller ha i maten. Tänk på att jorden ska vara fuktig hela tiden men inte jätteblöt.

 

För läraren (länktips)

 

För eleverna (länktips)