LEVNADSVANOR
Kunskapskrav:
Eleven värderar på ett enkelt/utvecklat/välutvecklat sätt hur val och handlingar som förekommer i ett hem påverkar hälsa, ekonomi och miljö.
Centralt innehåll:
Sammansättning av varierade och balanserade måltider och anpassning till individuella behov.
Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.
Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv.
Resurshushållning. Ställningstaganden vid val och användning av livsmedel och andra varor. Hur produktion, transport och återvinning av livsmedel och andra varor påverkar människors hälsa, ekonomi och miljö.
Rutiner och metoder för rengöring och tvätt.
NAVIGERING (avsnitt som har lektionsplaneringar)
Näringsämnen
Sidor i boken: Elevbokens sid 37-47.
Näringsämnen fördjupning
Sidor i boken Elevbokens sid 37-47.
Energi, balans och variation samt individuella behov
Sidor i boken: Elevboken sid 30-36, 50-51.
Måltiden
Sidor i boken: Elevbokens sid 53-55.
Mattraditioner
Sidor i boken: Elevbokens sid 56-68.
Samarbete och arbetsfördelning
Sidor i boken: Elevbokens sid 69.
Resurshushållning och smarta val
Sidor i boken: Elevbokens sid 70-83.
Städa kök, rum och badrum
Sidor i boken: 84-88, 95-96.
Tvätta, torka, stryka
Sidor i boken: Elevbokens sid 89-92.