LEVNADSVANOR

Kunskapskrav: 
Eleven värderar på ett enkelt/utvecklat/välutvecklat sätt hur val och handlingar som förekommer i ett hem påverkar hälsa, ekonomi och miljö.


Centralt innehåll: 

  • Sammansättning av varierade och balanserade måltider och anpassning till individuella behov.

  • Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.

  • Arbetsfördelning i hemmet ur ett jämställdhetsperspektiv.

  • Resurshushållning. Ställningstaganden vid val och användning av livsmedel och andra varor. Hur produktion, transport och återvinning av livsmedel och andra varor påverkar människors hälsa, ekonomi och miljö.

  • Rutiner och metoder för rengöring och tvätt.

NAVIGERING (avsnitt som har lektionsplaneringar)

Näringsämnen
Sidor i boken: 
Elevbokens sid 37-47.

Näringsämnen fördjupning
Sidor i boken 
Elevbokens sid 37-47.

Energi, balans och variation samt individuella behov
Sidor i boken:
Elevboken sid 30-36, 50-51.

Måltiden
Sidor i boken:
Elevbokens sid 53-55.

Mattraditioner 
Sidor i boken:
Elevbokens sid 56-68.

Samarbete och arbetsfördelning 
Sidor i boken:
Elevbokens sid 69.

Resurshushållning och smarta val
Sidor i boken:
Elevbokens sid 70-83.

Städa kök, rum och badrum
Sidor i boken:
84-88, 95-96.

Tvätta, torka, stryka
Sidor i boken:
Elevbokens sid 89-92.