Skapa en måltid - mellis

Sidor i boken 
Se förslag nedan under “Inför lektionen”.

Centralt innehåll

  • Skapande av egna måltider, till exempel utifrån säsong och rester.

  • Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

  • Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.

 

Syfte
Att lära sig laga ett relativt snabbt och enkelt mellanmål utifrån egna behov av energi och näring.

 

Inför lektionen
Planera en mellisbuffé som eleverna lagar olika rätter till. Dela in eleverna i grupper och fördela rätter (en till två per grupp beroende på svårighetsgrad och tidsåtgång).

Några förslag:

  • Fruktsallad, säsongens frukter och bär, gärna några nötter i.

  • Smoothie, kan göras på frukt som är på väg att gå ut.

  • Turkisk yoghurt blandad med lite vanilj varvat med Äppelmos à la Josse sid 229 och müsli i ett glas.

  • Pannkakor med banan sid 223.

  • Amerikansk omelett sid 221.

  • Vitlökssnurror av överbliven pizzadeg QR-kod sid 193.

  • Grönsaksdipp. Skär morötter och gurka i stavar, skär små blomkålsbuketter. Gör iordning två sorters dipsås antingen Remouladdipp sid 199 eller blanda en av gräddfil, lite salt och örter.

  • Energibars sid 16.

  • Banana split med riven choklad och bär sid 24.

  • Calzone med salami sid 25.

  • Snabba quesadillas med broccoli och skinka sid 203.

  • Frittes dipp med majschips sid 203.

Förbered små pappmuggar alt. små pappersassietter som rätterna kan serveras på. 

 

Övrigt material (filmer etc.)

 

Arbetsgång - lektionstips (presentera, samtala med eleverna)

Presentera 

Presentera upplägget med att servera varandra smakprov på en gemensam buffé. Fördela rätterna till grupperna.

Samtala med eleverna

Varför behövs mellis? När är det bra om melliset är lite extra matigt/näringsrikt? Vilka mellis är mindre bra ur näringssynpunkt. Vilka snabbmellis finns som är bra? (Ex. frukt, lite nötter, en grov macka.)

 

Övningar 
Gör en mellisbuffé, med pyttesmå smakportioner, typ tapas, som till räcker till alla. En buffé dukas upp och alla smakar på de olika rätterna/varandras rätter. 

 

Matlagning/recept
Se förslag ovan.

 

Läxa inför lektionen/efter lektionen
Fundera kring dina mellisvanor och skriv en kort text om hur/vad du äter till mellis idag och hur du skulle vilja ha det. 

 

Utvärdering
Elevboken sid 130.

 

Kommentar
Förhoppningsvis hittar eleverna nya favoriter på buffén.

 

För läraren (länktips)

 

För eleverna (länktips)