Baka pizza

Sidor i boken 
Elevboken sid 192-193, 123-126.

 

Centralt innehåll

  • Matlagning för olika behov och sammanhang.

  • Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

  • Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.

 

Syfte
Öva på att baka. Öva på att använda ugnen.

 

Inför lektionen
Förbered ingredienser. Ha gärna en degbit färdig som du kan demonstrera hur du bakar ut en botten med. 

 

Övrigt material (filmer etc.)
Tina bakar ut pizza (Film under arbete).

 

Arbetsgång - lektionstips (presentera, samtala med eleverna)

Presentera

Berätta om gluten och hur det fungerar. Prata om jäst och vad den har för funktion. (Elevbokens sid 123-126).

Samtala med eleverna

Prata om deras entry tickets. Hur står sig deras pizza med tanke på HEM? Vad skulle de behöva ändra på för att få den mera nyttig, billig/prisvärd, klimatsmart?

Har de sett en pizzabagare arbeta ut sin deg till pizzabotten? Vad tror de kan vara svårt?

 

Övningar
Att baka pizza.

 

Matlagning/recept
Klassisk pizzadeg elevbokens sid 193.

Pizza verde sid 192.

 

Läxa inför lektionen/efter lektionen
Entry ticket. Tänk ut en egen drömpizza, vad för deg, hur ska tomatsåsen vara kryddad/ annan sås/ingen sås alls, vilken topping, vilken ost/ostar, kryddor? 

 

Utvärdering
Elevboken sid 130.

 

Kommentar
Tipsa gärna om att släppa ut så lite av värmen i ugnen som möjligt, pizza blir bäst i het ugn. Använd tipset på receptsidan att förvärma plåten. Berätta om pizzastenar och deras funktion. 

 

För läraren (länktips)

 

För eleverna (länktips)