Laga potatismos eller potatisgratäng

Sidor i boken 
Elevboken sid 115, 137, 187, 188 eller 189

 

Centralt innehåll

  • Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

  • Samtal om upplevelser av smak, doft, konsistens och textur i samband med matlagning.

 

Syfte
Öva på att laga potatismos eller potatisgratäng. 

 

Inför lektionen
Välj om din elevgrupp ska göra mos eller gratäng och förbered ingredienserna. 

Förbered en genomgång av potatis: några olika sorter och användningsområden. 

Förbered en halvkokt och en genomkokt potatis för eleverna att göra stickprov i.

 

Övrigt material (filmer etc.)
Qr-kod sid 189 film: hur Tina kokar potatis m.m.

Tinas mosskola (under arbete)

Tinas gratäng (under arbete)

 

Arbetsgång - lektionstips (presentera, samtala med eleverna)

Presentera

Visa några olika potatissorter. Gå igenom skillnaden och användningsområden för fasta respektive mjöliga sorter. Säsongsaspekten och näringinnehåll, billigt och mättande.

Potatismos passar som tillbehör till till exempel vegetariska grytor, stekt fisk, köttbullar och korv.

Prata om gratinerat potatismos, och hur man enkelt spritsar snygga kroketter istället för att köpa färdiga frysta, ett nyttigare alternativ till pommes frites.

Samtala med eleverna

I vilka former tycker de om att äta potatis? Har de lagat eget mos eller gratäng tidigare?

 

Övningar
Laga potatismos eller potatisgratäng.

 

Matlagning/recept
Potatismos eller potatisgratäng.

 

Läxa inför lektionen/efter lektionen
Ta reda på fakta om potatis. Näringsinnehåll, historia, hur, när och var den odlas, vilka sorter som finns, rätter som innehåller potatis.

 

Utvärdering
Elevboken sid 130.

 

Kommentar
Eleverna kan ha svårt att känna när potatisen är färdigkokt. Bäst är att ha förberett en halvkokt och en färdigkokt potatis som de får prova att sticka i för att känna skillnad. Det kan också vara svårt för dem att vispa moset lagom länge, så att det blir luftigt och inte klistrigt.

Fundera över om du vill använda vispgrädde i gratängen med tanke på hälsoaspekten, det går bra med mindre fet grädde. Prata om att fettet dock är smakbärare i matlagning.

 

För läraren (länktips)

 

För eleverna (länktips)