Laga fisk - laxburgare

Sidor i boken 
Elevboken sid 205.

 

Centralt innehåll

  • Matlagning för olika behov och sammanhang.

  • Val av livsmedel och metoder för matlagning, däribland bakning. Att planera, organisera och utvärdera arbetet.

  • Instruktioner och recept. Hur de kan läsas och följas samt begrepp för matlagning.

  • Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagning och hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt.

  • Hygien och rengöring vid hantering, tillagning och förvaring av livsmedel

 

Syfte
Öva på att följa recept. Öva på att skala, riva hacka och strimla grönsaker. Öva på att hantera fisk och att steka. Öva på att bedöma smak, konsistens, färg.

 

Inför lektionen
Läs receptet och förbered ingredienserna. Bestäm om de även ska baka hamburgerbröd.

Läs om råd kring fisk, se länktips nedan.

 

Övrigt material (filmer etc.)

 

Arbetsgång - lektionstips (presentera, samtala med eleverna)

Presentera

Visa gärna hur du pulsar matberedaren/stavmixern för att få färsen jämn och lagom grov.

Samtala med eleverna

Prata om olika sätt att äta fisk. Vilka fiskrätter gillar eleverna? När kan fisk “ersätta” kött (fish tacos, fiskburgare, fisk som pålägg på mackan etc.)? Påminn om att det är bra att äta fisk ca två gånger i veckan (vissa fiskar ska man dock vara försiktig med då de kan innehålla miljögifter, läs på Livsmedelsverkets hemsida).

 

Övningar
Laga fiskburgare.

 

Matlagning/recept
Laxburgare med kålsallad och vitlökskräm elevbokens sid 205.

 

Läxa inför lektionen/efter lektionen

 

Utvärdering
Elevboken sid 130.

 

Kommentar
Att pulsa matberedaren/ stavmixern och få färsen bra kan vara svårt. Visa!

Tipsa om att forma färsen med blöta händer. Att steka försiktigt så att proteinet i fisken stelnar och burgarna ej faller isär. 

Om ni hinner, baka eget hamburgerbröd.

 

För läraren (länktips)
Livsmedelsverket om att äta mer fisk och skaldjur.

 

För eleverna (länktips)