Mattraditioner

Sidor i boken 
Elevbokens sid 56-68.

Centralt innehåll
Måltidens betydelse för gemenskap. Olika mattraditioner.

Syfte
Lära sig om matens historia, några svenska mattraditioner, se exempel från världens kök samt fundera kring framtidens mat.

Inför lektionen
Dela upp avsnittet och låta eleverna i grupper ta hand om olika delar: 

  1. Mattraditioner och svensk mathistoria 56-59

  2. Svenska högtider och andra svenska mattraditioner 60-63

  3. Världens kök 64-66

  4. Blå zoner och framtidens mat 67-68

Välj eventuellt ut övningar som alla gör (elevbokens sid 62, 63, 66, 67, 68). Observera att flera av övningarna passar bäst som läxa.

Se under “Kommentar” nedan hur lektionen kan utökas med en praktisk del (alternativt en hel praktisk lektion) i samband med avsnittet. Förbered i så fall för det.

Övrigt material (filmer etc.)
QR-kod elevbokens sid 61 film: Fler högtider

QR-kod elevbokens sid 64 film: Laga mat från världens kök

Arbetsgång - lektionstips (presentera, samtala med eleverna)

Presentera
Introducera temat mat förr, nu och i framtiden, svenska traditioner samt andra länders kök och traditioner.

Samtala med eleverna 
Diskussionsfrågor sid 62, 66.

Prata om deras entry tickets, ser ni någon förändring i vad äldre personer och eleverna tycker är typiskt svensk mat? 

Varför väljer vi nya rätter och glömmer andra? Vad tror ni det finns för orsaker till förändringen?

Övningar
Låt eleverna arbeta i grupper med avsnitten. 

Elevbokens sid 62, 63, 66, 67, 68 (observera att några passar som läxa, se nedan).

Matlagning/recept
-

Läxa inför lektionen/efter lektionen
Läsa i elevboken, eventuellt en utvald del enligt förslag till indelning ovan. 

Övningar som passar som läxa sid 66, 67:1, 68:2.

Entry ticket: Fundera på vad du tycker är typiskt svensk mat, skriv ned några rätter, minst tre. Intervjua en äldre person om vad hen tycker är typiskt svensk mat, skriv ned minst tre rätter och ålder på personen du frågat. 

Utvärdering
-

Kommentar
Om du vill kan du välja en del av avsnittet/lektionen och kombinera den med matlagning, till exempel fokusera på:

en svensk högtid och baka/laga något typiskt (se bonusrecept småkakor till jul här på webben)

ert landskap och baka/laga en typisk rätt alternativt gruppvis laga några olika rätter och servera som smakportioner på ett smörgåsbord

ett land och baka/laga något inspirerat därifrån (finns flera sådana recept i elevboken).

För läraren (länktips)
SLU futurefood 

SVT play, Vetenskapens värld del 6 av 18, Framtidens mat. Kan ses till 20 mars 2021.